EXECUTIVE FUNCTIONING

Executive Functioning skills are the mental processes enabling us to create and execute plans, focus attention, follow instructions, and manage responsibilities effectively. Our curriculum supports young adults in challenging themselves through structured and intentional daily opportunities to participate in our multi-pillar approach to health and wellness that challenges the cognitive obstacles of participation, engagement, and follow-through of expectations in a timely and organized manner. The process of daily engagement allows for the application and practice of executive functioning skills supported by our team to allow for transition between activities, planning, organization, application of material presented in classes, task initiation, self-control, flexibility, working memory, time management, emotion regulation, and resilience and perseverance.

	MONDAY
7:30	MORNING ROUTINE AND RISE AND SHINE
7:30	Personal Space, 30 min
	Create a routine for yourself to get each morning started with intention and purpose.
8:00	BREAKFAST AND HUDDLE
0.00	Dining Room, 60 min
	Start your morning with a nutritious breakfast and community building.
9:00	CONNECT
	Yoga Yurt, 30 min
	Begin with breathing exercises, meditation, light stretching and honoring unplugged space.
9:30	GUIDED OPEN GYM
	Gym, 75 min
	Practice your fitness home plan and move your body in ways that feel good to you.
10:45	DAILY MOBILITY
	Gym, 15 min
	A great practice to take home. Requires minimal to no equipment.
11:00	INDIVIDUAL SESSIONS
	(Therapy, Fitness, Nutrition), 60 min
	Engage 1:1 with pillar experts to build skills and develop healthy lifestyles.
12:00	LUNCH
	Dining Room, 60 min
1:00	TRAUMA REDEFINED
	Recreation Room, 60 min
	Most people experience trauma. This class explores the different types of trauma and provides education on how your body, brain, and relationships are affected by
	trauma. You will also learn practical strategies to re-regulate your stress response and heal from trauma. CULINARY DEMO AND KITCHEN TLC
2:00	Kitchen, 60 min
	Engage in hands-on kitchen-skill development with Chef Kaedon, learning to navigate the kitchen with confidence and curiosity.
	WATERFALL HIKE
3:00	Off campus, 60 min
	Take a stroll down the mountain to our scenic on-site waterfall for movement and relaxation.
4:00	CONQUERING CARDIO
4.00	Recreation Room, 60 min
	This class explores effective and efficient strategies for incorporating cardio into your workout routine in order to use your time and energy for the best outcomes!
5:00	DINNER PREP
3.00	Kitchen, 60 min
6:00	DINNER AND HUDDLE
0:00	Kitchen, 90 min
7.00	GAME NIGHT
7:30	Recreation Room, 90 min
	Come get your game on! Board games, video games, and puzzles available. Competitiveness optional but not required.
9:00	MEDITATION
9:00	Recreation Room, 15 min
	Slow down your mind as you begin to close out your day.
9:15	EVENING ROUTINE AND WIND DOWN
7.13	Personal Space, 45 min
	Move toward a great night's sleep through journaling, meditation or reading before bed.
10:00	LIGHTS OUT
10.00	

	TUESDAY					
7:30	MORNING ROUTINE AND RISE AND SHINE					
7.00	Personal Space, 30 min					
	Create a routine for yourself to get each morning started with intention and purpose.					
8:00		AND HUDDLE				
	Dining Room, 60 min					
	Start your morning with a nutritious					
9:00	CONI					
	Yoga Yur					
	Begin with breathing exercises, meditation, lig	ght stretching and honoring unplugged space.				
9:30	THE BUILD					
	Gym, 75 min	MORNING HIKE at REESE PLACE				
	Strength training to help you feel strong and confident.	Off campus (Ryan & Evan), 120 min				
10:45	DAILY MOBILITY	on campus (Nyan a Evany, 120 mm				
	Gym, 15 min A great practice to take home. Requires minimal to no equipment.					
	· · · · · · · · · · · · · · · · · · ·	CHADACTED CHCTOA417ATION				
11:00	INDIVIDUAL SESSIONS	CHARACTER CUSTOMIZATION Pos Poom 40 min				
	(Therapy, Fitness, Nutrition), 60 min Rec Room, 60 min Use henna tattoos and body art to express yo					
	Engage 1:1 with pillar experts to build skills and develop healthy lifestyles.	Ose Herma tattoos and body art to express your mile, sen.				
12:00	LUNCH					
12.00	Dining Roo	om, 60 min				
1:00	ART TH	IERAPY				
1:00	Recreation Room, 60 min					
	Come get creative with a guided art activity to process emotions and relationships.					
2:00	VOCA					
2.00	rt, 60 min					
	CDOCEDY CTODE TOUR	VOCA NIDDA				
3:00	GROCERY STORE TOUR Off campus, 120 min	YOGA NIDRA				
	Take an opportunity to tour our local grocery store with our Registered Dietitian	Yoga Yurt, 60 min				
and Chef to familiarize yourself with all things food shopping.		Yoga Nirda, or yogic sleep, requires minimal to no movement and is typic induced by guided meditation and breathwork.				
	DINNE					
5:00		, 60 min				
	DINNER AN	·				
6:00		, 90 min				
		G CIRCLE				
7:30						
	Courtyar Engage with the Skyterra community to process your week a					
	MEDIT					
9:00	Recreation R					
		ROOM, 15 MIN I begin to close out your day.				
	EVENING ROUTINE					
9:15		pace, 45 min				
-	Move toward a great night's sleep through journaling, meditation or reading before bed. LIGHTS OUT					
10:00	LIGHTSOUT					

	WEDNESDAY					
7:30	MORNING ROUTINE AND RISE AND SHINE					
	Personal Space, 30 min Create a routine for yourself to get each morning started with intention and purpose.					
0.00		AND HUDDLE				
8:00	Dining Ro	om, 60 min				
		s breakfast and community building.				
9:00		NECT				
		rt, 30 min Ight stretching and honoring unplugged space.				
	PARTNER WORKOUT	gnt stretching and nonoring unplugged space.				
9:30	Gym, 75 min					
	Active class with our Fitness Specialist, exploring movement and exercise in a	PICKLEBALL				
	variety of different ways.	Skyterra Wellness Outdoor Living Center, 150 min				
10:45	DAILY MOBILITY	Join us for a few rounds of pickleball! Open to beginners and those looking to				
	Gym, 15 min	further their game, our Pickleball Coach will lead our community through a series of pickleball drills and games.				
	A great practice to take home. Requires minimal to no equipment. INDIVIDUAL SESSIONS	,,				
11:00	(Therapy, Fitness, Nutrition), 60 min					
	Engage 1:1 with pillar experts to build skills and develop healthy lifestyles.					
12:00	LUN	NCH				
12.00	Dining Ro	om, 55 min				
1:00	CAMPUS CULTURI	E PROCESS GROUP				
1.00	<u> </u>	rt, 60 min				
		current environment and atmosphere on campus.				
2:00		YOFASCIAL RELEASE 60 min				
	, .	00 IIIII prep, creating a plan of action for movement as you continue into young adulthood.				
3:00		GOALS				
3:00	Recreation F	Room, 30 min				
		attainable goals and establish timelines for achievement.				
		s potential opportunities or barriers, and gain valuable insight.				
3:30		OGA rt, 60 min				
	· ·					
4:30		R PREP				
		n, 90 min ND HUDDLE				
6:00		a, 90 min				
		IN SPORTS				
7:30		n, 120 min				
		e team with our community!				
9:00	MEDIT	TATION				
7.00		Room, 15 min				
		u begin to close out your day.				
9:15		AND WIND DOWN				
	· · · · · · · · · · · · · · · · · · ·	pace, 45 min				
46.05	Move toward a great night's sleep through journaling, meditation or reading before bed. LIGHTS OUT					
10:00						

	THURSDAY				
7:30	MORNING ROUTINE AND RISE AND SHINE Personal Space, 30 min				
	Create a routine for yourself to get each morning started with intention and purpose.				
8:00	BREAKFAST AND HUDDLE				
0.00	_	om, 60 min			
		s breakfast and community building.			
9:00		NECT			
	<u> </u>	rt, 30 min ight stretching and honoring unplugged space.			
		BUILD			
9:30		75 min			
	•	ou feel strong and confident.			
10:45		OBILITY			
10.43	Gym,	15 min			
		equires minimal to no equipment.			
11:00		AL SESSIONS			
		, Nutrition), 60 min			
		ld skills and develop healthy lifestyles. NCH			
12:00		om, 55 min			
	NUTRITION MYTHBUSTERS				
1:00	Recreation Room, 60 min				
	Examine common misconceptions and myths around nutrition to improve your				
	understanding of food science and its connection to your overall health.	MINI GOLF			
2:00	MONEY, BUDGETING AND FINANCIAL FREEDOM	Off-Campus, Half-Day Recreation Excursion			
	Recreation Room, 60 min	Test your patience, strategy and community-building in everyone's favorite			
	Gain practical insights for effective budgeting, smart decision-making, and strategies towards long-term financial independence. Take control of your	outdoor game — mini golf. Join us to lean into the hidden side of our Recreation			
	financial well-being for a secure and prosperous future.	and Adventure pillar, exploring fun and leisure.			
3:00	BODY POSITIVITY AND SELF-COMPASSION				
3.00	Recreation Room, 60 min				
	Explore your journey of self compassion and participate in discussion to help				
	yourself and others continue that life-long journey.	CHIP			
4:00		CCLUB			
		Room, 30 min I discussion of our book of the month!			
4.00		RPREP			
4:30	Kitcher	n, 60 min			
6:00		ND HUDDLE			
	Kitcher	n, 90 min			
7:30	INDIE MO	VIE NIGHT			
/.55		Room, 90 min			
		ght to you right downstairs!			
9:00		TATION			
		Room., 15 min u begin to close out your day.			
_		E AND WIND DOWN			
9:15		pace, 45 min			
	<u> </u>	iournaling, meditation or reading before bed.			
10:00	LIGHT	TS OUT			

	FRIDAY
7:30	MORNING ROUTINE AND RISE AND SHINE
/.50	Personal Space, 30 min
	Create a routine for yourself to get each morning started with intention and purpose.
8:00	BREAKFAST AND HUDDLE
	Dining Room, 60 min
	Start your morning with a nutritious breakfast and community building.
9:00	CONNECT
	Yoga Yurt, 30 min
	Begin with breathing exercises, meditation, light stretching and honoring unplugged space.
9:30	GUIDED OPEN GYM
	Gym, 75 min
	A chance to practice your fitness home plan and move your body in whatever way you want! DAILY MOBILITY
10:45	
	Gym, 15 min A great practice to take home. Requires minimal to no equipment.
	INDIVIDUAL SESSIONS
11:00	
	(Therapy, Fitness, Nutrition), 60 min Engage 1:1 with pillar experts to build skills and develop healthy lifestyles.
	LUNCH
12:00	Dining Room, 55 min
	WATERFALL WALK AND GRATITUDE PRACTICE
1:00	
	Off campus, 60 min Join us for a walk to our waterfall, Loli'ana, which is Hawaiian for change and evolution.
	Strengthen your connection with nature and community and give thanks. Please bring your journals, water bottles and an extra layer.
	RECIPE REVAMP
2:00	Kitchen, 60 min
	Select a recipe with our Registered Dietitian and Chef, then try it out with a healthy twist!
	Explore new alternatives to classic ingredients and learn how healthy substitutions can advance your nutritional goals and still taste great (we promise!).
3:00	MINDFULNESS AND LETTER WRITING
	Recreation Room, 60 min
	Join us for a mindfulness activity to practice stress reduction.
	Then engage in time to write letters to family, journal, or do some intentional art with the support of a therapist.
4:00	INDIVIDUAL SELF CARE TIME
	Personal Space, 30 min Individual exploration of what self-care can look like for you
	DINNER PREP AND PLATING 101
4:30	
	Kitchen, 60 min
5:30	DINNER AND HUDDLE
	Kitchen, 120 min
7:30	GAME NIGHT
	Recreation Room, 90 min
	Come get your game on! Board games, video games, and puzzles available. Competitiveness optional but not required.
9:00	MEDITATION Description Program 15 min
	Recreation Room, 15 min
 	Slow down your mind as you begin to close out your day. EVENING ROUTINE AND WIND DOWN
9:15	
	Personal Space, 45 min Move toward a great night's sleep through journaling, meditation or reading before bed.
+	LIGHTS OUT
10:00	LIGHTSOOT

	SATURDAY
7:30	MORNING ROUTINE AND RISE AND SHINE
7:30	Personal Space, 30 min
	Create a routine for yourself to get each morning started with intention and purpose.
8:00	BREAKFAST AND HUDDLE
	Dining Room, 60 min
	Start your morning with a nutritious breakfast and community building.
9:00	CONNECT
	Yoga Yurt, 30 min
	Begin with breathing exercises, meditation, light stretching and honoring unplugged space.
9:30	COMMUNITY SPACE DEEP CLEAN
	Personal and community spaces, 90 min
	With the support of all guests in the program, take time to organize and freshen up the living and meeting spaces around campus.
10:30	
	DAVIDSON RIVER WALK
	TO IN PISGAH NATIONAL FOREST
	Off campus, 90 min
	Walk along one of the most famous trout rivers in the country and enjoy an easy and peaceful 1.5-mile walk in the woods.
12:00	LUNCH
12.00	
1:00	EXPLORE SOMETHING RAD: THE RIVER ARTS DISTRICT IN ASHEVILLE Off campus, Half-Day Recreation Excursion Explore Asheville's funky and artistic River Arts District that includes artist studios, glass-blowing workshops, unique architecture, and local art (including street graffiti), music and coffee shops. Walk along the banks of the French Broad River and learn about conservation efforts to restore and protect this key watershed in western North Carolina. Come open and curious!
5:00	DINNER PREP
	Kitchen, 60 min
6:00	DINNER AND HUDDLE
	Kitchen, 90 min
7:30	BONFIRE
	Courtyard, 90 min
I	Connect with peers while enjoying yourself after a full day in the program.
	MEDITATION
9:00	
9:00	Recreation Room, 15 min
9:00	Slow down your mind as you begin to close out your day.
9:00	Slow down your mind as you begin to close out your day. EVENING ROUTINE AND WIND DOWN
	Slow down your mind as you begin to close out your day. EVENING ROUTINE AND WIND DOWN Personal Space, 45 min
	Slow down your mind as you begin to close out your day. EVENING ROUTINE AND WIND DOWN

	SUN	DAY			
2.22	MORNING ROUTINE AND RISE AND SHINE				
8:30	Personal Space, 30 min				
	Create a routine for yourself to get each me				
9:00	FAMILY-STYLE BREAKFAST	AND GRATITUDE PRACTICE			
7.00	Dining Roo	om, 90 min			
	Nourish your body while connecti	ng with the rest of the community.			
10:30	PERSONAL SPACE	CE DEEP CLEAN			
	Personal and commu	unity spaces, 60 min			
	Take time to organize and freshen up your personal living space including your	room, belongings, and bathroom, contributing to the overall beauty of campus.			
11:00	WELLNESS REFLECTION A	ND PLANNING SESSIONS			
	Recreation R				
	Engage in a mindfulness practice reviewing areas of growth	around creating healthy habits and preparing for transition.			
12:00	LUNCH AT SKYT	ERRA WELLNESS			
12.00	Dining Roo	om, 60 min			
1:00	OPEN GYM AT SKYTERRA WELLNESS	OPEN SWIM AND HOT TUB AT SKYTERRA WELLNESS			
	Skyterra Wellness Strength Room, 90 min	Skyterra Wellness Natatorium, 90 min			
	Explore our sister gym and its resources with our fitness champ.	Take a plunge in the pool or relax in the hot tub.			
	Try out new techniques, explore your range and be challenged!				
4:00	INDEPENDENT SELF-CAR	E AND LETTER WRITING			
	Personal Sp	ace, 60 min			
	Individual exploration of what self-care can look like for you, prac	ticing in the moment and learning what works and what doesn't.			
5:00	DINNE	R PREP			
3.00	Kitchen	, 60 min			
6:00	DINNER AN				
0.00	Kitchen	, 90 min			
7:30	MOVIE				
	Rec Roon	·			
	Cinematic excellence, broug				
9:00	Recreation R				
	Slow down your mind as you	•			
0.15	EVENING ROUTINE				
9:15	Personal Sp	ace, 45 min			
	Move toward a great night's sleep through journaling, meditation or reading before bed.				
10:00	LIGHTS OUT				
10.00					

Weekly Details COLOR CODES

Yellow: Culinary and Nutrition Red: Fitness and Mobility

Blue: Self Care and Stress Management

Purple: Mindfulness and Yoga Green: Recreation and Adventure Orange: Independence and Life Skills

INDI/	ΙΔΙΙΦΙΝ	SESSION	JTIMES

Nutrition:	
Fitness:	
Therapy:	
Family Therapy:	
LoseSmart:	

My Skyterra Schedule 🎇

	Monday	Tuesday	Wednesday	Thursday	Friday	Saturday	Sunday
6 am							
7 am							
8 am							
9 am							
10 am							
11 am							
12 pm							
1 pm							
2 pm							
3 pm							
4 pm							
5 pm							
6 pm							
7 pm							
8 pm							
9 pm							
10 pm							
11 pm							
12 am							

skyterrawellness.com



My SMART Goals

(Specific, Measurable, Achievable, Realistic, Timely)

Culinary and Nutrition:
Fitness and Mobility:
Self Care and Stress Management:
Mindfulness and Vogas
Mindfulness and Yoga:
Recreation and Adventure:
Independence and Life Skills:
Family Therapy: